Joutsenten yö - Liekki palaa kunnes jälleen kohtaamme.


Tänään on Joutsenten yö. Kynttilät syttyvät liian aikaisin pois menneille rakkaille.  Joutsenten yöhön voi osallistua sytyttämällä oman kynttilän ja julkaisemalla siitä kuvan. #joutsentenyö #minämuistan #liekkipalaa

Joka vuosi liian monta kuolee rintasyöpään

Rintasyöpää pidetään helppona tapauksena. Silti liian moni menehtyy siihen.

Duodecim kirjoittaa: Vaikka rintasyöpä on yleistynyt, taudin ennuste on jatkuvasti parantunut varhaisemman toteamisen sekä tehokkaampien hoitomenetelmien ansiosta. Moneen muuhun syöpätautiin verrattuna rintasyövän paranemisennuste on varsin hyvä.

Yksittäisen potilaan kohdalla on mahdotonta arvioida syytä sairastumiselle. Samoin yksittäisen rintasyöpäpotilaan ennustetta ei pystytä nykykeinoin tarkasti määrittämään.

Syövästä parantumisen epäsuorana mittarina käytetään viiden vuoden suhteellista elossaololukua. Se kertoo, kuinka suuri osa syöpään sairastuneista elää viisi vuotta syövän toteamisen jälkeen. Rintasyöpään sairastuneiden naisten viiden vuoden elossaololuku on 91 prosenttia. Yli yhdeksän kymmenestä rintasyöpäpotilaasta on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Tauti kuitenkin uusii tai leviää 20-25%:lla. Nuorilla rintasyöpäpotilailla taudin uusiutumisriski on tavanomaista suurempi. Levinnyttä rintasyöpää ei osata vielä parantaa.

Lopputulos tästä kaikesta on siis se, että joka vuosi liian monta kuolee rintasyöpään. Tauti, jonka piti olla helppo, vie mennessään äitejä, tyttäriä, mummoja, siskoja, tätejä, vaimoja, rakastettuja. Myös miehiä.

Niin paljon jäi sanomatta. Tärkeät asiat puhumatta.

Siskojen blogissa Arnaud kertoo kuinka suru on muuttanut muotoaan, hänen vaimonsa kuolemasta kuluneen vuoden aikana. Hänen vaimonsa ja pienten lasten äiti kuoli rintasyöpään. Hänen ajatuksena iskivät suoraan sydämeeni ja sumensivat näkökentän.

Arnaud pohtii, kuinka vääjäämättömän lähestyessä toinen oli joka hetki lähempänä loppua ja toinen murehti selviytymistä tulevaisuudesta.

Jälkikäteen hän ajattelee, että olisi vain pitänyt osata nauttia kaikista ainutkertaisista hetkistä. Vahvistaa yhteisiä muistoja onnen hetkistä, jotka jäävät elämään yhteisiin muistoihin. Vaalia rakkautta ja kertoa siitä riittävän monta kertaa ääneen. Puhua myös niistä vaikeista asioista, joihin ei voi palata enää, kun toinen on jo poissa.

Arnaud kirjoittaa: ”Neuvoni sinulle, joka nyt olet tässä tilanteessa. Pysy lujana ja muista pysähtyä hetkeen. Elä, tunne, puhu. Tiedän, että se on vaikeaa, mutta se tulee helpottamaan edessä olevaa eroa.”

Ei kommentteja