Rintasyövän hoito Suomessa: tatuointeja, snorklausta ja suolavettä


Vaihtoehtohoitoa vai länsimaista lääketiedettä?

Hoitojen keskellä ei juuri naurattanut


Kyllä tämä on yliopistollisten keskussairaaloiden antamaa hoitoa. Rintasyövän sädehoidossa tehokkaaksi ja toimivaksi havaittua.

Todettakoon heti, että olen täydellisen tyytyväinen saamaani hoitoon. Henkilökunta oli osaavaa ja ammattitaitoista. Kertaakaan en jäänyt pohtimaan oliko saamani hoito asianmukaista.

Ainut asia, missä olisi voinut olla parantamisen varaa, oli muutaman lääkärin puheenlahjat. Mutta ilmeisesti tämäkin puute oli jo tiedostettu. Tärkeimpien lääkäritapaamisten jälkeen oli välittömästi hoitajan tapaaminen. Siellä sitten käytiin läpi samat asiat suomeksi.

Minulle tämä kaikki oli aivan uutta, eikä kaikkien hoitojen keskellä ei juuri naurattanut. Mutta nyt viimeisestä sädehoidosta on tasan vuosi aikaa. Etäisyyttä on jo sen verran, että kaikkeen voi suhtautua huumorilla.

En ollut ajatellut ottaa yhtään tatuointia, mutta sain kolme

Sädehoidolla pyritään tuhoamaan kaikki mikroskooppisen pienet syöpäsolut, joita ei pystytä poistamaan leikkauksella. Sädehoito estää syöpäsoluja kasvamasta ja jakautumasta. Se on paikallishoitoa, joka vaikuttaa ainoastaan hoidetun alueen syöpäsoluihin.

Jotta sädehoito pystytään kohdistamaan tarkasti hoidettavalle alueelle, täytyy potilaan olla jokaisella hoitokerralla täysin samassa asennossa. Rintasyövän sädehoidossa apuna ovat rintakehään tehtävät tatuointipisteet. Sädehoidon suunnittelussa hoitaja määritteli tatuointien paikat: kummankin rinnan sivulle ja yksi keskelle.

Etukäteen olin ajatellut, että voisin pyytää hoitajaa tekemään muutaman pisteen sijasta koko lähikäärmeen. Tatauointia ei kuitenkaan tehty amerikkalaisten tosi tv –ohjelmien tapaan surisevalla laitteella. Koska oltiin sairaalassa, välineenä oli paremmin kulisseihin soveltuva isohko ruisku ja riittävän suuri neula.

Kun neula upposi ensimmäisen kerran rinnan herkkään ihoon, päätin tyytyä niihin kolmeen pisteeseen. Kokonainen lohikäärme olisi mennyt kidutuksen puolelle.

Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain n. 5000 naista. Näistä suurin osa saa sädehoitoa. Melkoinen määrä tatuoituja naisia!

Snorkkeloinnin tehokurssi kuivalla maalla

Rinnan sädehoidossa voidaan sydäntä suojata hengityspidätystekniikalla. Kun keuhkot vedetään mahdollisimman täyteen ilmaa, kasvaa etäisyys sädetettävän alueen ja sydämen välillä.

Sädehoito pitää osata antaa juuri oikealle hetkellä. Eli silloin, kun keuhkot ovat täynnä ilmaa ja potilas hengittämättä. Siksi potilaan nenään laitetaan klipsi ja suuhun tietokoneeseen yhdistetty snorkkelin kaltainen suukappale.

Minä olen aina kammonnut ajatustakin snorklaamisesta. Minulle sädehoidon hankalin osuus olikin hengittäminen snorkkelin kautta. Ja siihen päälle 25 sekuntia hengittämättä maaten hankalassa asennossa keuhkot täyteen ilmaa vedettynä. Paniikkireaktio oli kyllä tosi lähellä monta kertaa. Mutta minä selvisin siitäkin!

Nyt kun olen käynyt snorklaamisen kuivan maan harjoitusten pitkän oppimäärän, saattaisin tilaisuuden tullen uskaltaa kokeilla oikeaakin snorklausta. Erityisesti, jos siihen yhdistyisi palmurannan huikeat merenalaiset näkymät.

Entä se suolavesihoito?

Varmaan kaikkien sädehoitoa saaneiden iho ärsyyntyy sädetyksestä. Vaikka oma ihoni palaa helposti auringossa, se kesti yllättävän hyvin säteet. En saanut palovammoja, lähinnä kammottavaa kutinaa.

Paras ohje sädehoidon aiheuttamaan kutinaan oli hautominen suolavesihauteella. Se voitti kaikki kokeilemani apteekkituotteet. Onhan ihmiset toki ottaneet suolahoitoja iät ja ajat, mutta oma epäilevä mieleni ei uskonut suolahauteiden tehoon ennen kuin itse testasin. Auttaisikohan se myös auringon polttamaa ihoa?

Suolavesihauteet:

  1. Kiehauta 1 litra vettä ja 1 rkl suolaa. Keitä kunnes suola on liuennut veteen kokonaan.
  2. Jäähdytä. Säilytä valmista liuosta jääkaapissa, mutta lämmitä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.
  3. Kastele liuokseen puhdas pyyhe tai kangas. Aseta se hoidettavalle iholle.
  4. Pidä haudetta iholla n. 20 minuuttia. Älä huuhtele suolaa pois iholta. Älä rasvaa ihoa.


Olen kuullut, että myös ruokasoodan ja perusvoiteen yhdistelmästä olisi apua sädehoidon aiheuttamaan kovaan kutinaan. Osaisiko joku antaa siitä tarkemman ohjeen?

Ei kommentteja